top of page
Poza scriitoruluiDELOWIN TRADE SRL

TRANSPORTUL PESTELUI VIU IN HIDROBION - Ce trebuie sa avem in vedere?

Transportul pestelui este o parte foarte importanta a activitatii de crestere si valorificare a acestuia, avand incidenta in diverse etape ale acestei activitati - de la necesitatea transportului puietului de la incubator la iaz, a pestelui cu puiet la incubator pentru a fi reprodus si pana la necesitatea transportului pestelui viu pe piata pentru vanzare.

Exista anumite aspecte de baza pe care trebuie sa le avem in vedere in pregatirea si efectuarea transportului pestelui viu. Ignorarea unor factori precum cei pe care ii vom prezenta in continuare poate avea ca rezultat un transport defectuos care implica pierderi / cresterea mortalitatii pestilor.

  • Toleranta la transport

O vorba celebra in cultura pestelui este ca „pestii nu sunt cartofi”. Toleranta pestilor la transport este legata de capacitatea lor de a rezista sau de a se adapta la conditii stresante. Rezistența lor se schimba, de asemenea, pe masura ce trec prin diferite etape ale vietii. Larvele sunt foarte delicate, la fel ca pestii puiet care sunt gata sa depuna icre. De asemenea somnul, crapul comun sau pastravul au o toleranta mai ridicata la stres in timpul transportului decat novacul, spre exemplu.

  •  Densitatea pestelui in sistemul de transport

Incarcatura de peste pe care sistemul de transport il va gestiona depinde de tipul de peste, varsta si marimea acestuia. Densitati prea mai mari de pesti vor duce la o incidenta crescuta a bolilor. Densitatea mazima acceptabila a unor specii depinde de comportamentul lor in captivitate. Pe unitatea de volum poate fi transporata o greutate mai mica de pesti mici decat de pesti mari, respectiv o greutate mai mica de peste tanar decat peste adult.

Asadar varsta si marimea pestelui impacteaza densitatea de incarcare in hidrobion.

  • Calitatea apei

Calitatea apei in sistemele inchise de transport al pestilor este o functie a densitatii de incarcare si a duratei timpului de transport. Experimentele au indicat ca cea mai mare degradare a calitatii a apei are loc rapid, in prima ora dupa incarcare in sistemul de transport.

Efectele majore asupra calitatii apei experimentate de pesti in timpul transportului sunt:

- ​​scaderea nivelului de oxigen datorat consumului de oxigen prin respiratie;

- acumularea de dioxid de carbon din respiratie;

- diminuarea pH-ului cauzata de dioxidul de carbon acumulat;

- nivel crescut de amoniac rezultat din excrementele pestilor;

- reducerea raportului apa / masa peste incarcat, desi aparent imbunatateste eficienta economica a pestelui, agraveaza in fapt problemele degradarii calitatii apei in mediul de transport.

Respiratia determina scaderea nivelului de oxigen dizolvat si niveluri crescute de dioxid de carbon in mediul de transport. Excrementele cresc nivelul de amoniac in mediul de transport. Cresterea dioxidului de carbon nivelurile scade pH-ul, ceea ce creste efectiv toxicitatea dioxidului de carbon, dar scade toxicitatea amoniacului. (McFarland si Norris 1958, Amend si colab. 1982).Nivelul de oxigen

Este esentiala mentinerea unui nivel adecvat de aerare al apei in timpul transportului, fiind recomandata aerarea acesteia sau chiar utilizarea oxigenului pur imbuteliat.

Principalii factori care afecteaza consumul de oxigen de peste in timpul transportului sunt greutatea pestilor si temperatura apei (Berka 1986). Nivelele scazute de oxigen duc la stres sever al pestilor si poate contribui la o crestere a mortalitatii acestora (Piper si colab. 1982).

Consumul de oxigen este cel mai mare in timpul manipularii la incarcare si descarcare, atunci cand consumul de oxigen poate creste de trei pana la cinci ori in comparatie cu nivelurile normale (Piper si colab. 1982, Berka 1986). Dar chiar si dupa incarcare, consumul de oxigen poate ramane ridicat.

  • Temperatura apei

In general, pestii sunt incapabili sa-si regleze propria temperatura corporala, deci temperatura apei le afecteaza rata metabolica care este mai mare la temperaturile mai ridicate si, astfel, pe masura ce temperatura creste, vor folosi mai mult oxigen si produc mai mult dioxid de carbon si amoniac decat la temperaturi mai scazute.

  • Durata transportului

Nu in ultimul rand, durata transportului este un factor important in efectuarea cu success a activitatii de transport a pestelui viu. Iar aceasta trebuie corelata cu toti factorii mentionati de mai sus si trebuie avuta in vedere si durata de incarcare si descarcare a pestilor.

Timpul maxim de transport intr-un sistem inchis depinde de speciile de pesti, de densitatea pestelior pe unitatea de apa, de temperatura si de tratarea apei din unitatea de transport.

 Aspecte legate de pregatirea pestelui inainte de efectuarea transportului

 Pestii supravietuiesc mai bine transportului daca nu au hrana in intestin. Din acest motiv, se practica ca acestia sa nu fie hraniti pentru anumite perioade inainte de momentul in care vor fi transportati pentru a diminua cantitatea excrementelor din timpul transportului cu impact asupra calitatii apei.





Dupa cum se poate usor deduce de mai sus factorii cu impact asupra eficacitatii transportului pestelui viu sunt inderdependenti. Determinarea conditiilor optime de transport este un process complex care implica inclusiv aspecte legate de capturarea si pregatirea pestilor in etapa premergatoare efectuarii transportului, aspecte care privesc conditiile din timpul trasnportului efectiv a transportului, dar si aspect privind activitatea de ingrijire a pestilor post- transport.

DELOWIN vine in preintampinarea nevoii unui transport al pestelui viu in conditii optime si executa hidrobioane adaptate nevoilor piscicultorilor:  https://www.delowin.ro/hidrobioane. Astfel, procesul de executie al hidrobioanelor DELOWIN permite:

• dimensionarea hidrobionului la nevoile dvs specifice

• executarea hidrobioanelor cu pereti termoizolnati

• accesorizarea hidrobioanelor cu sistement agitatoare de apa pentru eliminarea dioxidului de carbon

• accesorizarea hidrobioanelor cu sistem de incarcare si descarcare a pestelui care sa asigure manipulare usoara a pestelui.

• furnizarea de sisteme de oxigenare pentru a compensa oxigenul consumat de respiratie, inclusiv in timpul procesului de incarcare

• sisteme de monitorizare temperaturii apei pentru a reduce rata metabolica a pestilor in timpul transport

14 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page